Prof. Dr. Sabri Burak Arzova

Neler Okudum? -07

BU YAZIYI PAYLAŞ

Blokzincir –Kripto Paralar – Bitcoin – Dr. Vedat Güven / Erkin Şahinöz – Kronik Kitap

Bu hafta GameStop Olayını, açığa satışın ne olduğunu konuşurken, Bitcoin’i bio suna yazmasıyla konuya bir de Elon Musk dahil oldu. Bitcoin uzun zamandan bu yana tartışma konusu. Ülkemiz bu konuda da karpuz gibi ikiye bölünmüş durumda. En uç noktalarda yaşıyoruz tartışmaları. Ancak ben de konuya ilgi duymaya başlayınca aslında fikir sahibi olan pek çok kişinin bilgi sahibi olmadığını görmeye başladım. Kripto para ve e-para ayrımından tutun da, kripto para felsefesini, üretimini, bütün bunların da ötesinde blokzinciri çok az kişinin bildiğini gördüm.

Bu kitap bu anlamda harika. Öncelikle blokzincirin ne olduğunu anlamak lazım. Blokzincir ile hayatımızın nasıl değişebileceğini görmek bile gelecek açısından çok heyecanlandırıcı. Bu kitap tüm bu bilgileri öğrenebileceğiniz bir kitap. Blokzincirin sosyolojisi benim en çok ilgimi çeken bölümdü. Kitabın 3. Bölümünde Bitcoin harici kripto paralar da anlatılıyor. Ethereum sevenler için müjde. Bitcoin ile farklarını yine bu kitapta görme imkânına sahipsiniz. Akıcı bir dille yazılmış. Anlatımda örneklendirme çokça var. Bu anlamda kolay anlaşılır bir kitap. Bir ders kitabı değil ama ders alınacak çok şey var.

Mutlaka kütüphanenizde bulunması gerektiğini düşündüğüm kitap sonsöz ile birlikte 318 sayfa.

Kur’an, İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni – Muazzez İlmiye Çığ – Kaynak Yayınları

Muazzez İlmiye Çığ’ın tek solukta okuduğum bu kitabında başlıkta yer aldığı gibi Kutsal Kitaplarda adı geçen birçok olayın Sümer efsaneleriyle benzerlikleri olduğunu görmek çok şaşırtıcı. Yıllardan bu yana dinler tarihine meraklı biri olarak beni fazlasıyla etkilemiş ve şaşırtmıştı. Tek bir olayı alıp, onun Sümer Efsanesine olan benzerliğini ele almak kitaba müthiş bir akıcılık katmış. Aslında çok ince bir kitap. Tablet örnekleri dâhil 136 sayfa. Tablet örneklerinin verildiği ekler kısmını çıkardığımızda 116 sayfalık küçücük bir kitap ama barındırdığı bilgilerin etkileyiciliği çok büyük. Bu kitabı okurken önyargılardan sıyrılmak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sarsıcı ve beni de ilk okuduğumda sarsmıştı.

Bilimin Büyüsü – Celal Şengör – İnkılap Yayınları

Youtube da Fatih Altaylı ile Celal Şengör’ün birlikte Celal Şengör kütüphanesini gezip anlattıkları 3 bölümden oluşan videoyu izledikten sonra bilim tarihine inanılmaz merak sardım. Celal Şengör’ün eleştirilen yanları bir kenara (bu beni hiç ilgilendirmiyor), bilime olan katkısı, kütüphanesi için yaptıkları ve aydın kişiliği bizim ülkemiz için bir şans. Basitliğin ve vasatlığın giderek hâkim olduğu bir toplumsal yapıda, bilim haricinde tartışılan çok konu bizi dünyadan bir adım daha uzaklaştırıyor.

Video sonrası Celal Şengör’ü daha yakından tanımak istedim. Kitaplarına internette baktım ve Bilimin Büyüsü kitabını edindim. Kitabı okuyunca bir kez daha etkilendim. Bilimin geçirdiği evreleri bize harika anlatıyor. Benimle çalışacak her doktora öğrencisine bu kitabı hediye etmeye karar verdim. Kitap yazarın Habertürk Gazetesinde yazılmış makalelerinin toplu halde sunulduğu bir kitap. Bunları geçmişte hafta hafta okuyamadıysanız işte fırsat. Bir bölümü bitirince hemen diğerine geçiyorsunuz.

Mutlaka kütüphanenizde bulunsun. Çocuklarınıza da okutun ki bilime merak sarsınlar. Kitap 159 Sayfa.

Youtube Videoları