İktisat Üzerine (Oikonomikos) – Ksenophon
M.Ö. V. yüzyılın sonlarından itibaren demokrasinin eleştirilmeye başlanması, demokrasi karşıtı düşüncelerin belirmesi Yunan sitelerinde ortaya çıkan toplumsal ve ekonomik gelişmelerle paralellik gösterir (https://cdn-acikogretim.istanbul.edu.tr/auzefcontent/20_21_Guz/siyasal_dusunceler_tarihi/2/index.html
Ksenophon (MÖ 432 – MÖ 335) dönemin önemli düşünürlerinden biridir. Demokrasiye yönelik eleştirileri ile tanınır. Ksenophon a göre demokrasi bölünmelere ve disiplinsizliğe yol açar. Yöneticilerin yeteneksiz kişiler olduğunu ileri sürer. Sparta Kralı Agesilaos, Ksenophon’un hamisidir. Kesenophon da Sparta’ya sevgi ve hayranlık duyar. Ksenophon’un bütün eserlerinde başarılı tasvirlere, yalın bir dile ve akıcılığa sahiptir.
İş Bankası yayınlarından çok yeni çıkan bu eser, ev yönetimi üzerine yazılmıştır. Kitapta Ksenophon sıklıkla Socrates’ten bahsetmesine rağmen aslında düşünceleri bütünüyle kendisine aittir. Socrates’i konuşturmasının ana sebebi, hocası ve örnek insan olarak gördüğü Socrates’in haksız ölümü karşısında, onu aklama ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Bu kitapta Ksenophon, Socrates’i çok sevdiği bir konu olan ekonomiyle ilgili konuşturur.
Ekonomi kelimesinin kökeni olan Oikonomikos iki kelimeden oluşur. Oikos: Ev ve Nomos: Yasa,Düzen. Buna göre Oikonomikos: Ev yasası, ev düzeni anlamına gelir. Diyalog şeklinde yazılmış olan bu kitapta, Socrates’in karşısında Kritoboulos yer almaktadır. Kritoboulos ise Socrates’in yaşıtı ve yakın dostu olan Kriton’un oğludur. Socrates yakın dostu Kriton’un oğlunun mülkünü ve servetini verimli bir şekilde ikna etmeye çalışır.
Harika bir kitapla karşı karşıyasınız. Kitap kaynakça dâhil 85 sayfa. Özellikle tarımla ilgili kısım benim çok ilgimi çekti. Tarımsal üretimde ta geleneksel yöntemlere kadar gidilmesini savunan bir kişi olarak, çok fazla bilgiyle donandım. Hemen okuyacağınız bir kitap. Akıcı ve kolay bir dili var.
İktisat Felsefesi –Joan Robinson (Çeviren: Vural Savaş) – Marmara Üniversitesi Yayınları
Marmara Üniversitesinin Yayınlarından 1984 senesinde yayınlanmış bu çeviri kitabı http://katalog.marmara.edu.tr/muyayinevi/YN417.pdf adresinden pdf olarak kolaylıkla indirebilirsiniz.
İktisat Felsefesini anlamaya yönelik önemli eserlerden biri. Kitap 6 bölümden oluşmakta.
- Metafizik Ahlak ve Bilim
- Klasikler: Kıymet
- Neo Klasikler: Fayda
- Keynezyen Devrim
- Kalkınma ve Az Gelişmişlik
- Oyunun Kuralları Nedir?
Özellikle Kıymet ve Fayda (Klasik – Neo Klasik) yönelik temel bilgilerin oturması açısından önemli bir kaynak olarak değerlendiriyorum.
Binbir Hayalet – Alexandre Dumas – İş Bankası Yayınları
Alexandre Dumas (Baba) Fransız Edebiyatının Romantizm ve Bilim Kurgu türünde eserler veren yazarıdır. Büyük Fransız Yazarları arasında sayılmasa da, eserleri bana her zaman keyif verir. Anlatımları canlı ve sürükleyicidir. Polisiye ya da serüven tarzında yazar.
Üç Silahşörler, Monte Cristo Kontu ve Siyah Lale mutlaka okunması gereken romanlarıdır.
Binbir Hayalet romanı ise, gerçek kişilere dayanan, belirli bir olay üzerinden o kişilerin başından geçen gerçeküstü hikâyelerin toplandığı bir eserdir. Tarihsel gerçekleri sürükleyici bir dille, korkunç ve gerçeküstü anlatımla harika aktarıyor. Bitmesin istediğim kitaplardan birisiydi. Kitap 193 Sayfa. Okuduğunuza pişman olmayacaksınız.
The Power of Positive Living – Normand Vincent Peale – Fawcett Book
Kişisel gelişim konularına merak ve ilgi duyanlar için tavsiye ediyorum bu kitabı. Son derece akıcı bir İngilizce ile yazılmış. Kolay anlaşılır bir tarzı var yazarın. Her yaştan ve her kesimden kadın ve erkekle kapsamlı danışmanlık deneyiminden alınan mektuplar, anekdotlar ve örneklerle bütünleşik, dolu dolu bir kitap. Ben bu kitabı ABD’de sabah ve akşam işe geliş gidiş esnasında tren yolculuğumda okudum. Okundukça yeni bilgiler katan, ferahlatan bir kitap. Kişisel korkuların nasıl üstesinden gelineceğine yönelik çeşitli ipuçlarını bizlere veriyor. Kitap endeks dahil 258 sayfa.