Prof. Dr. Sabri Burak Arzova

Neler Okudum? -05

BU YAZIYI PAYLAŞ

Louis Lambert – Honoré de Balzac – İş Bankası Yayınları

Romantizm akımına tepki olarak doğan Realizm akımının en önemli temsilcilerinden biridir Balzac. Realizmin konularını gerçek hayattan alır, yaşantıdan örneklere sade bir dile yer verir. Biçimsel özellik ön plandadır. Louis Lambert yazarın en önemli romanlarından biridir. Anlatılan olaylarla yazarın yaşamı arasında benzerlikler bulan edebiyat tarihçileri eserin büyük ölçüde otobiyografik bir roman olduğu görüşündedirler. Kitap felsefi ağırlıklı bir şekilde başlar. Bu nedenle okurken dikkatli okuma gerektiren, emek isteyen ancak bir o kadar da keyifli bir roman. Louis Lambert tam bir kitap kurdu. Yüzlerce (hatta binlerce kitap) okuyan ve bu okuma alışkanlığını kendine özgü algı ile birleştiren bir kişi. Bu iki unsur ona farklı sorular sorabilme (sorgulayabilme) ve analiz yapabilme imkânı tanıyor. Bence mutlaka okunması gereken bir kitap. Kitap 118 sayfadır.

Doksan Beş Tez – Martin Luther – İş Bankası Yayınları

Martin Luther, 16 yy’da Avrupa’da yaşamış olan bir keşişti ve Katolik Kilisesi’nin yanlış uygulamalarına karşı çıkıp bugün Protestanlık adını verdiğimiz mezhebin oluşmasında ilk adımları atmıştır. Martin Luther hem insanlık hem de Hristiyanlık tarihi açısından çok önemli bir karakterdir (kutsalkitap.org).

1520 yılında Martin Luther Papa tarafından aforoz edildi. 1521 yılında Martin Luther bir toplantıya davet edilir ve yazmış olduğu kitapları tanımasını ve sonrasında reddetmesi istenmiştir. Martin Luther kitapları kendisinin yazdığını kabul eder ve biraz düşünmesi için zaman ister. Ertesi gün Martin Luther bazı kitaplarında kullanmış olduğu dilin uygunsuz olabileceğini kabul etmekle birlikte kitaplarının içeriğini reddetmeyeceğini bildirmiştir. Eğer Kutsal Kitap ya da mantıkla çelişmiyorsa söylediklerinin arkasında duracağını belirtmiştir ve şöyle demişti:

“Kutsal Yazılar veya mantıklı bir sebeple ikna olmadıkça papaların ve konseylerin otoritesini kabul etmiyorum, çünkü birbirleriyle çelişiyorlar. Vicdanım Tanrı Sözü’ne esir. Vicdan aleyhine gidecek hiçbir şeyi kabul edemem ve etmeyeceğim, çünkü bu ne doğru ne de güvenlidir. Tanrım bana yardım et. Amin.” (kutsalkitap.org)

Martin Luther hakkında bu bilgileri verdikten sonra kitaba bakabiliriz.

Doksanbeş Tez bir eleştiri (tez) kitabıdır. Martin Luther’e göre Hristiyanlığın temeli İncil’dir. İncil kadar etkisi olan mektupları reddeder. Yazar bu tezlerini, 1517 yılında Albrecht von Brandenburg’a gönderdi. Bu tezler kısa sürede önce Almanya’ya, iki ay gibi kısa bir sürede de Avrupa’ya yayıldı. Yazdığı önemli eserlerle kendi kilisesinin ve Protestanlığın temellerini attı. Protestanlığın köklerini daha iyi anlamak açısından çok önemli bir eser. Bu kitabı okuduktan sonra Max Weber’in Protestan Ahlakı ve Kapitalizm Ruhu kitabını okumanızı tavsiye ederim. Kitap 35 sayfadır.

Protestan Ahlakı ve Kapitalizm Ruhu – Max Weber – Yarın Yayınları

Weber dönemin önemli sosyologlarından biri olup, Alman Sosyoloji Derneği’nin ortak kurucularından biridir. Weber’i bürokrasi modelinin kurucusu olarak da tanırız. Endüstriyel devrim ve bunun yarattığı değişimin etkilerine tanıklık etmiştir. Sınıf değişimlerinin bu değişim yoluyla etkileşimini eserlerinde incelemiştir. Weber’e göre modern kapitalizmin temel özelliği rasyonelliğidir. Bazı dinlerin toplumsal değişimleri teşvik ederken, bazılarının bu değişime direndiğine inanır. Weber’e göre, Protestan ahlâkı, özellikle Kalvinizm gibi daha Püriten mezheplerin ahlâk anlayışı, Sanayi Devrimini ateşleyen hayati kıvılcımı sağlamıştır (Meryem Sena Çank – Max Weber Protestan Ahlakı ve Kapitalizm – https://andcenter.org/tr/marifetdivani/max-weber-protestan-ahlaki-ve-kapitalizm/ ). Kapitalizmi anlamak, ruhunu ve felsefesini oturtmak için mutlaka bu kitabın okunması gerektiğine inanıyorum. Kitap 157 sayfadır.

Üsküdar’da Bir Attar Dükkânı – Ahmed Yüksel Özemre – Kubbealtı Neşriyatı

Yazarın çocukluğunun, gençliğinin geçtiği Üsküdar Semtimde yaşadıklarını anlattığı bir anı kitabı. Eski İstanbul’u farklı bir bakış açısı ile görmek açısından güzel bir kitap. Samimiyetle yazılmış, çeşitli adetlerimizden bahseden hoş bir kitap. Kısacık bir kitaptan büyük keyif alarak kitabı bitiriyorsunuz. Ancak ben bazı yazıları okumakta biraz zorlandım. Özellikle anlatımda kullanılan Osmanlıca, Farsça kelimeler bazı metinlerden kopmama neden olsa da, kitabın bütününden keyif aldım. Özellikle yazarın saygı duyduğu kişilere gönderimde bulunduğu sözler ve tutum, bende hayranlık uyandırdı. Kitap 110 sayfa.

Youtube Videoları