Prof. Dr. Sabri Burak Arzova

Neler Okudum ? -01

BU YAZIYI PAYLAŞ

İnferis – Dr. Mahfi Eğilmez – Remzi Kitabevi

Ben kitabı elime aldığımda bitirmem 1,5 gün sordu. Son derece akıcı ve güzel kurgulanmış bir kitap. Çok polisiye roman okuyan bir kişi olarak, son zamanlarda okuduğum en iyi romanlardan biri diyebilirim. Aslında tam olarak polisiye bir roman demek belki de mümkün değil. Romanın sayfalarında ilerledikçe siyasetin çürümüş halini, çıkar ilişkilerini, devlet kademelerinde bu çıkar ilişkilerinden faydalanan bürokratları görüyorsunuz. İçinde yaşadığımız toplumdan soyut bir kitap değil. Bütün bu olumsuzluklara karşılık idealizm kitabın içerisinde mevcut. Yozlaşmanın her türlü şeklini yaşadığımız toplumla kolay özdeşleştirebiliyorsunuz.

Böcekler Gezegeni – Anne Sverdrup-Thygeson – Koç Üniversitesi Yayınları:208

Yazar kitabın önsözünde, “…Harika bir işim var. Norveç’in Çevre ve Yaşambilimi Üniversitesi’nde profesörüm. Araştırma yapar, ders verir, bilgi aktarırım. Gün gelir, yeni bir araştırmayı okur ve soluk kesici ayrıntılarda kendimi kaybederim. Gün gelir, dersin konusu hakkında etraflı bir planlamaya girişirim. Bu konunun sizi ve beni neden ilgilendirdiğine ilişkin örnekler bulurum. Kim bilir belki de bunlar araştırma bloğumda bir metin olarak son bulur..” diyor.

Eko-sistemin dengesinin son yüzyılda ne kadar bozulduğun, tatlı su kaynaklarının azaldığını, iklim değişikliğinin etkilerini yaşıyor ve görüyoruz. Yazar bir böcek uzmanı. Böceklerin neden önemli olduğunu, hangi alanlarda insanlara hizmet ettiğini, böcek türlerindeki azalmanın ya da yok olmasının, eko-sistemdeki sonuçlarını bize anlatmaya çalışıyor.

Bu kitabı okuduktan sonra, yaz aylarında etrafımda dolaşan ve nefret ettiğim karasineklere saygı duymaya başladım. İnanılmaz güzel ve basit bir dille, hemen hemen her konuyu örneklendirerek okuyucuya anlatıyor.

Dilerim bu kitabı okuyan gençlere bir ışık olur.

Katip Bartleby – Herman Melville – İş Bankası Yayınları

Herman Melville Amerikan Edebiyatının en büyük yazarlarından birisi. Bu küçük kitap (50 sayfa) kendisiyle tanışmanız için büyük bir fırsat. Aslında benim jenerasyonum onu Moby Dick kitabından tanıyor. Bir zamanlar ilkokullarda tavsiye kitaptı. Şimdi hala öyle mi bilmiyorum ama mutlaka okunması gereken bir kitap Moby Dick.

Katip Bartelby ilk başlarda pek ilgi görmemesine karşılık, 20. YY’ın ikinci yarısında yeniden keşfedilmiş. “En iyi hayat en kolay hayattır” inancına sahip bir kişi ile “Yapmamayı tercih eden” bir kişinin karşılaşmasını öyküleştirmiş yazar. Hayata karşı da tavır takınılabileceğini vurgulamış eserinde.

Kitap beni çok etkiledi.

Tüneldeki Çocuk – Sait Faik Abasıyanık – İş Bankası Yayınları

Türk Edebiyatının en önemli yazarlarından biri Sait Faik. Burgazada’ya gittiğinizde müze evini ziyaret ettiğinizde, hem hayatını öğrenmek hem de eserlerini okumak istiyorsunuz. Bendeki Sait Faik merakı da böyle başladı. Salâh Birsel onun için “Sait Faik yolda, sinema önünde, otobüste, köprü üstünde, vapurda, Gülhane Parkı’nda, ne bileyim bir dükkânda ya da İstanbul’un en kıyıda köşede kalmış bir yerinde rastladığı insanları kollarından tutup, öykülerine sokuşturur” diyor.

Gerçekten de onun hikâyelerinde İstanbul’un her köşesini gezmek mümkün. Tüneldeki Çocuk başlıklı Öykü kitabında 17 adet hikâye yer alıyor. Uzun uzun okumayı sevmeyenler için ideal kısalıkta. Hikâyeler bitince diğer hikayeye geçmeden önce düşündürüyor. Ben en çok bu özelliğini seviyorum.

Youtube Videoları